Je ogen zijn misschien wel de belangrijkste organen die je hebt. Bedenk maar eens hoe het zou zijn om ineens niet meer te kunnen zien. Dat wil niemand. Het is dus heel belangrijk om gezonde ogen te hebben en houden. Met deze 5 tips weet jij precies hoe jij je ogen vitaal houdt!

1. Let Op de Juiste Voeding

Het verhaaltje klopt: Wortels zijn echt goed voor je ogen! Dit komt omdat in wortels veel belangrijke voedingsstoffen zitten (dus ook voor je ogen), onder andere Vitamine A. Maar niet alleen wortel bevat dit, ook ander eten zoals: Spinazie, Eieren, Boerenkool, Tonijn en Zoete Aardappel.

Vitamine A gaat infecties tegen en vermindert de druk op de oogzenuw.

2. Vermijd Teveel Kijken op je Telefoonschermpje

Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. Maar voordat je het weet, zit je er wel héél lang op te turen. Goed voor je ogen is dat niet. Je oogzenuwen worden hierdoor steeds meer belast. Dit geldt overigens voor alle schermen, ook de televisie & computer. Er is soms niet aan te ontkomen, maar dit proberen te minderen is zeker geen slecht idee.

3. Rook Niet!

Dit is volgens ons nagenoeg een open deur. Maar alsnog willen wij je het even meegeven: Roken is óók heel slecht voor je ogen. Er zitten superveel schadelijke stoffen in. Het roken bevordert onder andere sterk de veroudering van de lens. Dus ook voor gezonde ogen is stoppen met roken belangrijk.

4. Draag een Zonnebril

Zelfs als het bewolkt is, is het essentieel om je ogen tegen UV-Straling te beschermen. Deze straling kennen we van de zomer, wanneer we onze huid steeds gekleurder zien worden. Soms ook rood gekleurd, want UV-Straling zorgt ervoor dat je flink kan verbranden! Daarom smeren we zonnebrand op. Maar je ogen moet je net zo goed beschermen! Zorg dus dat je een goede zonnebril hebt.

5. Werp Oude Make-Up Weg

Make-Up, en dan vooral de crème-achtige soorten, wordt op een gegeven moment één groot ‘bacterienest’. Wanneer je je make-up al een tijdje hebt (meer dan een half jaar), gooi deze dan weg, hoe jammer je het misschien ook vindt. Gebruik daarnaast ook geen make-up wanneer je een ooginfectie hebt. En deel je make-up nooit met anderen. Dit draagt bacteriën over.