Welke bril past bij mij?

Als je een nieuwe bril uitzoekt is het verstandig om rekening te houden met je gezichtsvorm. Het vinden van die ene perfecte bril is soms best lastig. Om het je iets makkelijker te maken, hebben we per gezichtsvorm een aantal tips en hints op een rijtje gezet. Soms is een beetje hulp wel handig!

Brillen voor een hoekig gezicht

Heb ik een hoekig gezicht? Een hoekig gezicht lijkt lang en vierkant: het voorhoofd, de wangen en de kin hebben dezelfde breedte. Voorhoofd en kaken hebben sterke hoeken. Welk montuur moet ik kiezen? Voor een hoekig gezicht worden meestal ronde brillen of ovale brillen aanbevolen. Door te kiezen voor een half randloze bril of met een (half) transparant montuur, ogen je gelaatstrekken zachter.

Klik hier om brillen voor een hoekig gezicht te passen.
bril voor een hoekig gezicht

• Kies voor een bril die breder is dan je kaaklijn
• Een vlinderbril of halve rand bril past goed bij je gezicht
• Kies voor een brilmontuur met details aan de bovenkant

bril voor een rond gezicht


• Hoekige lijnen maken een rond gezicht langer
• Zorg dat de bril aan de onderkant net boven de jukbeenderen komt
• Een rechthoekige bril maakt je gezicht minder rond

Brillen voor een rond gezicht

Heb ik een rond gezicht? Een rond gezicht is een vol gezicht met een ronde kin en haarlijn. Het breedste punt van het gezicht zit ter hoogte van de wangen en de ogen en het smalste punt is het voorhoofd en de kin. Welk montuur moet ik dan kiezen? Om de ronde vormen van het gezicht te breken, zijn rechthoekige brilmonturen over het algemeen een goed idee. Je kan ook brillen kiezen die breder zijn aan de bovenkant dan aan de onderkant.

Klik hier om brillen voor een rond gezicht te passen.

Brillen voor ovaal gezicht

Heb ik een ovaal gezicht? De kenmerken van een ovaal gezicht zijn lang en smal. Het voorhoofd en de kin zijn smaller in tegenstelling tot de wangen die breder lijken. De kaaklijn is iets smaller dan de breedte van je gezicht ter hoogte van je slapen. Welk montuur moet ik dan kiezen? Een ovaal gezicht is lang en smal. Sommigen beweren dat een ovaal gezicht overeenkomt met de ideale proporties. Een ovaal gezicht vergemakkelijkt de selectie van monturen, omdat je alle modellen kunt dragen. Maar ja, meer keuze is natuurlijk niet altijd gemakkelijker.

Klik hier om brillen voor een ovaal gezicht te passen.
bril voor een ovaal gezicht

• Een vlinderbril versterkt je de gezichtscontouren
• Zorg dat de breedte van de bril net zo breed is als je gezicht

bril voor hartvormig gezicht

• Een breder montuur dan je voorhoofd zorgt voor balans
• Vermijd details aan de bovenkant van de bril
• Een warefarer montuur past perfect bij deze gezichtsvorm

Brillen voor een hartvormig gezicht

Heb ik een hartvormig gezicht? De kenmerken van een hartvormig gezicht zijn dat het gezicht het breedst is ter hoogte van de wangen en versmalt naar de kin toe. Welk montuur moet ik dan kiezen? Meestal worden ronde en ovale brilmonturen aanbevolen. Maar probeer gerust hoekige monturen.

Klik hier om brillen voor een hartvormig gezicht te passen.

Brillen voor een langwerpig gezicht

Een langwerpig gezicht is een lang en smal gezicht met over het algemeen hoge jukbeenderen. Meestal in combinatie met een langere neus en een hoger voorhoofd. Bij een lang gezicht passen vierkante, grotere en vierkante monturen. Een pilotenbril zal je vast ook goed staan! Dit type brillen maakt je gezicht in balans. Om te voorkomen dat je gezicht optisch juist langer wordt moet je er goed op letten dat de brillenpootjes in het midden van je brilmontuur zitten.

Klik hier om brillen voor een langwerpig gezicht te passen.
bril voor een lang gezicht

• Kies voor een grote bril bij deze gezichtsvorm
• Een rustig montuur zorgt voor een goede balans