Wat komt er allemaal bij een oogmeting kijken?
Als je twijfelt aan de kwaliteit van je zicht, of voor de zekerheid jouw precieze sterkte en correctie wilt weten, is het verstandig een oogmeting te doen. De opticien is ervoor opgeleid om de sterkte van je ogen te meten en de juiste brilcorrectie voor te schrijven.
Maar wat gebeurd er bij een goede oogmeting precies allemaal?
1. Anamnese
Tijdens de anamnese (=vraaggesprek met de opticien) wordt gevraagd naar je algemene gezondheid, met je ogen in het bijzonder, eventueel medicijngebruik en naar oogziektes in de familie.
De belangrijkste vraag is: waarom wil je de oogmeting?
2. Voor-meting
Door naar een plaatje te kijken in een speciaal ontwikkelde oogmeetcomputer wordt snel en compleet pijnloos, globaal je sterkte bepaald.
3. Oogdrukmeting
Bij de oogdrukmeting wordt een luchtpufje tegen je oog aangeblazen. Op deze manier meet de opticien je oogdruk. Dit is belangrijk om te weten, want de oogdruk kan een indicatie voor een oogziekte zijn.
4. Gezichtsveldonderzoek
Hier worden beide ogen afzonderlijk onderzocht. Eén oog wordt afgedekt, en met de ander kijk je naar een vast punt. Uiteindelijk wordt hiermee vastgesteld of er geen beperkingen zijn van het gezichtsveld.
5. Refractie
Eerst wordt er per oog de sterkte bepaald. Hierna wordt gekeken naar de samenwerking tussen de ogen. Ook bepaal je met de opticien de gewenste werk/computer/lees afstand.
6. Advies
Nadat de meting geheel voltooid is, bespreek je samen met de opticien de resultaten en krijg je je gegevens zoals oogsterkte en pupilafstand. Mocht er na de oogmeting blijken dat een aanvullend onderzoek nodig is, dan wordt je doorverwezen naar de oogarts.
Nu weet jij exact hoe een goede oogmeting gaat. Er is niks engs aan, alleen verstandig om te doen als je het idee hebt dat het nodig is.