vraag het de opticien

Stel je vraag

Probeer je vraag zo gedetailleerd mogelijk te stellen, dit maakt het voor onze optometristen makkelijker om een goed antwoord te geven. Voordat we je vraag kunnen beantwoorden, vragen we je het onderstaande formulier zorgvuldig in te vullen. Wij proberen je vraag binnen enkele dagen te beantwoorden.

Jouw email adres wordt niet gebruikt, gepubliceerd, opgeslagen of verstrekt aan derden.

“Hoe lang duurt een oogmeting?”
Miranda Wagening, Eerbeek

Dit is afhankelijk van de persoon in kwestie. Bij een jong gezond persoon met geen overduidelijke oog klachten zal een oogmeting ongeveer 15 minuten duren. Een oogmeting bij een ouder persoon met bijvoorbeeld hoge bloeddruk, glaucoom, diabetes of een andere ziekte, kan het veel langer duren. De opticien of optometrist zal bepalen welke tests noodzakelijk zijn om de nodige informatie te verzamelen voor een nieuwe bril of contactlenzen.

“Waarom blaast de opticien lucht in mijn ogen tijdens de oogmeting?”
Henk van Akker, Groningen

Dit is een onderdeel van een test die je intra-oculaire druk meet (ook wel IOP genoemd) met behulp van een tonometer. Een verhoogde IOP kan duiden op problemen met het oog, zoals glaucoom. De lucht maakt je hoornvlies even plat en het instrument zie de afbuiging, hierdoor kan de opticien of optometrist je IOP meten.

“Moet ik de opticien vertellen dat ik auto rijd?”
Esmeé Dupont, Den Bosch

Je beroep, levensstijl en hobby’s kunnen van invloed zijn op de correctiesterkte die de opticien of optometrist voorschrijft en het soort brilglas en montuur dat je wilt kopen. Zo kan een chauffeur die vaak ’s nachts rijdt profijt hebben van brilglas met een antireflecterende coating. Zo heb je het meeste plezier van je nieuwe bril!

“Ik heb verkijk bril (werkt niet optimaal meer) En lees bril werkt ook niet optimaal meer. Nu had ik ze tegelijk op (over elkaar dus) En toen was de tv ineens veel helderder. Ik heb ook al maanden last van 1 pijnlijk oog net of er iets in zit en veel sliertjes
Wat raad u mij aan En kan dit ver en dichtbij glazen op elkaar en dat het zicht dan beter is “
Karina

Zoals je de klachten hierboven beschrijft lijkt het ons het beste om een bezoekje te brengen aan een opticien. De opticien kan je ogen meten en een optometrist kan je vertellen of er iets qua ooggezondheid aan de hand is. Vervolgens kun je samen kijken naar een oplossing die het beste bij je past, zodat je weer goed kunt zien.

“Heb bij mijn opticien gelling te helmond een bril aangeschaft van Diesel. Jeans look. Kan deze bril gewoon onder de kraan met water afgedaan worden. Of met een vochtig brillendoekje? Hij had hier weinig ervaring mee, verkoopt deze niet zoveel. Ben nl bang dat de jeansstof loslaat. Hoe kan ik deze het beste reinigen.”
Marjan

Dit montuur mag gewoon onder de kraan anders zou je er ook niet mee in de regen kunnen lopen. De jeans blijft er heel goed op zitten en zal niet lelijk worden. Leg je bril echter niet in een bak water.

Heb je een vraag aan de opticien?

Wij begrijpen dat het kopen van een nieuwe bril via het internet anders is dan het aanschaffen van een boek. Je ogen zijn immers hele belangrijke organen en daar wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor zorgen. Trends in Brillen maakt het stellen van vragen aan gediplomeerde optometristen mogelijk. Wij willen je dezelfde informatie verschaffen zoals je dat ook gewend bent bij een optiekzaak.

Wat is een optometrist?

Een optometrist is een minimaal HBO gediplomeerde opticien. Hij sluit mogelijke medische oorzaken van oogafwijkingen uit en schrijft als dat nodig is corrigerende brilglazen, contactlenzen of een ander hulpmiddel voor. Daarnaast kan een optometrist je adviseren over brilglas en brilsterkte. Een optometrist is een hoog en meest breed opgeleide deskundige.

recente antwoorden
“Als ik een bril via mijn verzekering koop, declareert de opticien dan de rekening?”
Peter Verdijk, Arnhem

Ja, als je recht hebt op een gedeeltelijke of gehele vergoeding kan de opticien deze rechtstreeks voor je declareren. Je hoeft dit dus niet eerst voor te schieten. In de optiekwinkel kan de opticien je precies vertellen hoe dit in zijn werk gaat.

“Waarom willen jullie weten hoe oud ik ben?”
Richard van Brakel, Hengelo

Een geboortedatum zorgt ervoor dat de juiste gegevens worden opgeslagen. De geboortedatum is nuttig om te weten omdat er bepaalde oogaandoeningen vaker voorkomen bij leeftijdsgroepen. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat verziendheid te verwachten is op een zekere leeftijd. Staar kan bij een 75 jarige bijvoorbeeld als normaal worden beschouwd, terwijl deze aandoening bij iemand van 30 allesbehalve normaal is.

“Waarom gebruikt de opticien zo’n fel lampje?”
Dries Ghorem, Zeeland

Dit komt omdat de opticien moderne apparatuur gebruikt met een krachtige lamp. Hierdoor kan de opticien of optometrist de achterkant van je ogen zien zonder dat je een bril op hebt. Op die manier kan hij op verschillende dieptes in het oog kijken.

“Ik ben op zoek naar een montuur twee in één. Boven een glas voor ver weg en onder een glas voor te lezen. Het montuur is in twee delen, dus door het montuur word het glas gescheiden, dus geen maantje of geslepen glas. “
Jan

Dit klinkt als een “Theo Bicycle”, meer informatie kun je vinden op de website van Theo.
2009_Bicycle

“Kunt u mij vertellen wat het verschil is tussen multifocaal, varifocaal en varilux. Op uw website staat dat varifocaal iets inovatiever is dan multifocaal, maar niet duidelijk waarin.”
Jeroen, Heiloo

Multifocaal is de algemene benaming van glazen met een onzichtbaar geslepen leesgedeelte. Varifocus is de naam die Hans Anders gebruikt, Varifocaal bij Specsavers.
Varilux is idd Een merknaam van Essilor. In de volksmond is Varilux het meest genoemd voor multifocale glazen en behoort tot de beste glazen die te bestellen zijn.
Hartemink Optiek