tienerbrillen

Verschillende soorten tienerbrillen

Tienerbrillen heb je in allerlei soorten en maten. Wij geven je geen advies over het geschikte glas, hiervoor kun je het beste naar je opticien gaan. Hieronder een bondige opsomming van verschillende soorten tienerbrillen voor tieners.

Verte tienerbrillen

Een verte bril is een montuur die glazen bevat die alleen voor veraf corrigeren. Een verte tienerbril bevat een sferische sterkte en vaak ook een cilinder en een as-waarde. Met dit soort brilmonturen kan ook nabij gekeken worden.

Lees tienerbrillen

Ook tieners hebben soms behoefte aan een leesbril. De leesbrillen voor tieners bevatten glazen die alleen voor nabij corrigeren. Een leesbril voor tieners bevat een sferische sterkte en geregeld ook een cilinder en een as-waarde. Wanneer met deze brillen veraf wordt gekeken, ziet men niet scherp wanneer de sterkte als leesbril is bedoeld.

Deze tienerbrillen zijn er ook

Leesbrillen en verte brillen spreken voor zich, je hebt daarnaast ook nog andere soorten brillen die specifieker zijn.

Multifocale kinderbrillen

Een multifocale kinderbril, ook wel varifocale of varifocus genoemd is een kinderbril waarmee je niet alleen veraf en dichtbij maar ook op alle tussenliggende afstanden goed kan zien. Een multifocaal glas heeft geen abrupte overgang tussen het leesgedeelte en het verafgedeelte. Multifocale glazen kenmerken zich door een van boven naar beneden geleidelijk toenemende sterkte. De sterkte aan de bovenzijde van het glas is voor veraf zien en aan de onderzijde voor lezen.

Bifocale tienerbrillen

Een bifocale tienerbril is een montuur met glas die voor ver en dichtbij corrigeren, waarbij het leesgedeelte zichtbaar is voor ander mensen. Ook iemand die niet bij- of verziend is maar wel een leesbril nodig heeft, kan kiezen voor een bifocale bril, waarbij de verafsterkte 0 dioptrie bedraagt.

tienerbrillen