• jeukende ogen

Hoe Komt Het Dat Je Ogen Jeuken?

De oogleden kunnen opgezwollen, rood of schilferig zijn. Hierdoor kunnen de oogleden vervelend gaan jeuken. Door de jeuk ga je automatisch in je ogen wrijven waardoor de ogen nog roder en dikker worden, en je vervolgens nog meer jeuk krijgt.

In dit artikel brengen wij een aantal veel voorkomende oorzaken van jeukende ogen in kaart en vertellen wij wat er tegen te doen is.

  • Weersveranderingen en hooikoorts

Het is algemeen bekend dat hooikoorts jeukende ogen kan veroorzaken met als gevolg rode, gezwollen en tranende ogen. Klachten die de laatste jaren steeds vaker opdoen en die zich elke keer weer herhalen.

Een andere oorzaak is een verandering van weertype. Waarbij snelle temperatuursverschillen een grote rol spelen. In dit geval heb je last van branderige, jeukende en dikke oogleden.

  • Contactallergie

Een (chronische) ooglidontsteking is een veel voorkomende kwaal aan de ogen. Dit wordt ook wel blefaritis genoemd. Deze aandoening vindt meestal plaats bij de haarzakjes van de wimpers. In het geval van een ooglidontsteking heb je last van een zwelling met etterige afscheiding. Toepasselijk bij deze aandoening is jeuk, rode oogleden en irritatie.

  • Opgezwollen oogleden na het slapen

Slapen is goed voor je gezondheid, maar te lang slapen of juist te kort slapen kan zorgen voor opgezwollen oogleden. Hierdoor voelen de ogen vaak zwaar aan. Bijna ieder mens heeft hier weleens mee te maken gehad.

  • Eczeem

Ook huidaandoeningen kunnen jeukende ogen veroorzaken. Als je last hebt van eczeem rondom de ogen kan dit ook jeuk veroorzaken. Eczeem kan het hele jaar door voorkomen. Bij deze aandoening is er vaak last van zwelling, jeuk en roodheid. In het vervelendste geval tranende ogen.

Wat kun je doen tegen jeukende ogen?

Heel vervelend, jeuk aan je ogen. Maar er is meestal wel iets aan te doen. Hier zijn een paar tips voor wanneer jij last hebt van jeukende ogen:

  1. Wanneer je schilfertjes en korstjes in je ogen hebt, kun je deze het beste proberen voorzichtig te verwijderen met een warm, vochtig (schoon) washandje. Het is namelijk belangrijk de ogen schoon te houden, want hygiëne is erg belangrijk. Hierdoor is de kans groter dat de jeuk sneller overgaat.
  2. Voor verlichting van de jeuk, werken kompressen gedoopt in koud water het best. Maak een kompres nat en leg deze op je ogen. Ook koude zakjes gedoopt in kamillethee zijn aangeraden. Overigens werkt dit niet alleen met zakjes kamillethee of kompressen. Het is ook prima om te doen met komkommerschijfjes en washandjes.
  3. Jeuk kan ook komen door droge ogen. Dan is het niet verkeerd om oogdruppels te gebruiken. Door de bevochtiging zal de jeuk afnemen.
  4. Het is heel verleidelijk om te doen, maar je moet echt niet in je ogen wrijven. Dit zal de jeuk alleen maar erger maken, en met een beetje pech de eventuele ontsteking verspreiden.

Houdt je jeuk aan, ook al heb je alles geprobeerd? Dan is het niet onverstandig een keertje bij je dokter langs te gaan om je ogen te laten checken.

2018-03-29T19:53:06+02:00Tips|
Ga naar de bovenkant