Hoe onderhoud je een bril?

je bril onderhouden

Ook je nieuwe bril slijt, net als je favoriete broek of je geliefde paar schoenen. Hoe ouder je bril wordt hoe groter de kans dat er doffe plekken op komen. Trends in Brillen geeft je tips hoe je lang plezier van je nieuwe bril kunt hebben. Alles is helaas aan slijtage onderhevig, zo ook je brilmontuur. Dat er na verloop van tijd doffe of witte plekken op je kunststof brilmontuur ontstaan in normaal en heeft niets met de kwaliteit van het materiaal te maken. Wist je dat een brilmontuur constant van alles te verduren krijgt? Zelfs nog meer dan de lak van de gemiddelde auto. Een bril staat voortdurend bloot aan lichaamszuren, wat te denken van cosmetica, zalfjes, haarlak enzovoort.

De bril neerleggen

Als je de bril op- of afzet, probeer het dan altijd met twee handen te doen. Maak je brillenglazen schoon met een speciale microvezel doekje. Het brillendoekje dat bij de bril is geleverd, is gemaakt van een speciale stof die krassen voorkomt.

Bij ernstige vervuiling kun je de glazen het beste schoonmaken met lauw water en een milde huidvriendelijk (hand)zeep. Gebruik in geen geval afwasmiddel met citroenzuur. Zuren tasten namelijk de coating aan.

Leg je bril nooit op de glazen neer, maar altijd op de bovenkant met de veren uitgeklapt. Als je de bril een tijdje niet gebruikt, bewaar de bril dan in een brillenkoker.

Je bril reinigen

Reinig de brilglazen altijd met een brillendoekje en de daarvoor bestemde brillenspray. Tissues of kledingstukken laten vezels en stofdeeltjes los en dat veroorzaakt krassen. Glasreinigers, zeep of andere schoonmaakmiddelen kunnen de beschermlaag van uw brillenglazen of montuur aantasten. Om stof en vuil te verwijderen is het aan te bevelen de bril voor het reinigen even af te spoelen met wat handwarm water.

Tips

1. Als je haarlak wilt gebruiken, spuit dan eerst de haarlak om vervolgens je bril op de zetten. Gebruik een oude bril als je zonder bril weinig ziet.

2. Zorg ervoor dat je bril niet blootgesteld wordt aan temperaturen boven de 60 C. Laat je bril dus niet in een hete auto liggen, en stop je bril weg als je een sauna in stapt.

3. Plotselinge temperatuurwisselingen zijn niet goed voor een bril. Ga bijvoorbeeld niet voor een warme haard zitten als je net uit de koude winterlucht komt.