• feiten en fabels over ogen

Wat is Waar?

Wat zijn feiten en fabels over je ogen? Er wordt veel gezegd en geschreven,  maar of dit allemaal even goed klopt? Zijn wortels echt zo goed voor je zicht? Is lezen in het donker inderdaad slecht voor je ogen?

Door onze opticiens zijn 7 van de bekendste uitspraken over ogen verzameld. Deze oogspecialisten leggen graag uit of het een indianenverhaal is, of een feit.

1. Wortels zijn goed voor je ogen

Dit is deels een feit, deels een fabel. Wortels bevatten behoorlijk veel vitamine A. Dit is goed voor je zicht. Maar vitamine A zit niet alleen in wortels, ook in veel andere groenten en fruit, zoals bananen, mandarijnen, bloemkool en asperges. Deze zijn dus net zo goed.
Wil je echt voedsel eten wat beter is voor je ogen? Probeer dan eens vaker gele en oranje paprika, eieren en goji bessen te eten. Hier zit namelijk zeaxanthine in. Dit bevordert de “gele vlek” in je netvlies. Door die gele vlek is het mogelijk voor ons om fijne details te zien.

2. In het donker lezen is slecht voor je ogen

Dit is een fabel. Het kost de ogen zeker meer inspanning en moeite om te kunnen zien. De ogen raken hierdoor vermoeid en kunnen gaan tranen of het zorgt voor hoofdpijn. Deze symptomen zijn absoluut niet permanent, en verdwijnen snel weer.

3. Achter de computer werken is slecht voor je ogen

Eveneens een fabeltje. Het staren naar een beeldscherm is niet slecht voor je ogen. Het kan zijn dat je last krijgt van droge ogen, omdat je minder knippert.
Zie je teksten op een beeldscherm wel heel vaak onscherp? Misschien wordt het dan tijd voor een computer- of beeldschermbril.

4. Een contactlens kan achter je ogen verdwijnen

Nee, dit is onmogelijk. Je ogen worden beschermd door een dun vlies (bindvlies). Dit vlies zorgt ervoor dat er nooit iets achter je oog kan verdwijnen. Het kan wel zijn dat de lens voor een deel in de “bindvlieszak” terecht komt, waarbij de lens voor een deel onder 1 van de oogleden schiet. Dit is echter heel gemakkelijk te verhelpen.

5. Je ogen gaan achteruit als je een bril of lenzen draagt

Niet waar. Je ogen wennen aan een correctiebril of lenzen. Het is niet zo dat je ogen minder scherp gaan zien omdat je gewend bent geraakt aan een bril/lenzen. Jouw ogen bepalen zelf in welk tempo ze achteruit gaan. Lenzen en brillen hebben daar geen enkele invloed op.

6. Dicht bij de tv zitten is slecht voor je ogen

Fabel. Er is geen bewijs dat dichtbij de televisie zitten slecht is voor onze ogen. Vroeger was dit mogelijk wel het geval, omdat tv-beeldschermen toen nog niet zo goed beschermd waren als nu. Te lang naar de tv kijken kan wel vermoeiend zijn voor de ogen, waardoor irritatie kan ontstaan.

7. Van scheel kijken word je scheel

En ook de laatste is een fabel. Scheel kijken wordt veroorzaakt door een fout in de coördinatie van de oogspieren. Wanneer je met opzet scheel gaat kijken, train je wel de binnenste oogspieren, maar hier blijf je niet scheel van kijken.

Zoals je kunt zien, worden er veel beangstigende uitspraken gedaan, die helemaal niet waar zijn. Je ogen kunnen meer hebben dan je denkt!

Ben je toe aan een nieuwe Bril? Bekijk ze gelijk op je eigen gezicht in onze Online Paskamer

Pas Hier Je Nieuwe Bril Online
2018-03-30T14:54:39+02:00Tips, Trends|
Ga naar de bovenkant