brillen

Verschillende soorten brillen

Brillen heb je in allerlei varianten. Wij geven je geen advies over glas, hiervoor kun je het beste naar de opticien gaan. Een bondige opsomming van soorten brillen.

Verte brillen

Een vertebril is een bril die glazen bevat die alleen voor veraf corrigeren. Een vertebril bevat een sferische sterkte en vaak ook een cilinder en een as-waarde. Met deze bril kan ook nabij gekeken worden, maar vanaf een oudere leeftijd is een andere sterkte dan de veraf sterkte nodig om nabij scherp te kunnen blijven zien.

Leesbrillen

Een leesbril is een bril die glazen bevat die alleen voor nabij corrigeren. Een leesbril bevat een sferische sterkte en geregeld ook een cilinder en een as-waarde. Wanneer met deze bril veraf wordt gekeken, ziet men niet scherp wanneer de sterkte als leesbril is bedoeld.

Deze brillen zijn er ook nog

Leesbrillen en verte brillen spreken voor zich, je hebt daarnaast ook nog andere soorten brillen die specifieker zijn.

Multifocale brillen

Een multifocale bril, ook wel varifocale of varifocus-brillenglazen is een bril waarmee men niet alleen veraf en dichtbij maar ook op alle tussenliggende afstanden goed kan zien. Een multifocaal glas heeft geen abrupte overgang tussen het leesgedeelte en het verafgedeelte. Multifocale glazen kenmerken zich door een van boven naar beneden geleidelijk toenemende sterkte. De sterkte aan de bovenzijde van het glas is voor veraf zien en aan de onderzijde voor lezen.

Bifocale brillen

Een bifocale bril is een bril die glazen bevat voor ver en dichtbij corrigeren, waarbij het leesgedeelte zichtbaar is voor ander mensen. Ook iemand die niet bij- of verziend is maar wel een leesbril nodig heeft, kan kiezen voor een bifocale bril, waarbij de verafsterkte 0 dioptrie bedraagt.

informatie over brillen
online bril kopen